Klimatické zmeny a pestovanie gladiol

16.11.2015 22:20

Klimatické zmeny a pestovanie gladiol !(Ako ďalej)

 

 

  Na úvod by som mal zdôrazniť , že tento článok sa nemieni vydávať za vedecký , ale je to len moja úvaha a postrehy !

 

  To , že sa dejú v globálnej aj miestnej úrovni zmeny klímy si už nevšimol hádam len úplný ignorant , alebo blázon . Poľnohospodárstvo a v rámci neho teda celé ľudstvo stojí pred výzvou ako pokračovať v poľnohospodárskej činnosti . Plodiny, a ich odrody už vôbec , nie sú na tieto výkyvy počasia stavané , nakoľko boli vyselektované v perióde priaznivého a stáleho počasia miernej klímy .

 

  A tu sa dostávame ku gladiolom . Bytostne sa to dotýka totiž aj ich pestovania ! Kde sú tie časy keď som ich zasadil a ani raz za sezónu nezalieval !? I keď botanické druhy gladiol z ktorých pochádzajú súčastné odrody pochádzajú z južnej Afriky , na horúčavy 37 °C v chládku nie sú stavané , pretože sa vyskytovali na horských lúkach  , kde v čase rastu bolo dostatok vlahy a vyrovnané teploty . Nehovoriac o tom , že na ceste k súčastným odrodám prešli sto päťdesiatimi rokmi intenzívneho kríženia a selekcie , ktoré ich zmenilo až na genetickú úroveň . Celý tento proces však prebiehal v klíme , ktorá bola mierna a horúčavy , aké sú v súčasnosti nejestvovali . Preto selekcia na odolnosť voči takémuto počasiu vôbec neprebehla a rastliny nie sú schopné sa s týmto fenoménom vysporiadať . K teplu sa pridružuje aj veternosť , ktorá tiež naberá na intenzite , tak isto búrky v lete naberajú na sile a dokážu spôsobiť na poraste hotovú spúšť !

 

  Najvážnejším problémom sa ale stávajú stúpajúce teploty v lete – teda v sezóne kvitnutia ! Pestovateľ od začiatku sezóny urobil pre porast gladiol maximum a očakáva zaslúženú úrodu krásnych klasov , či už pre predaj, výstavy alebo vlastné potešenie . Tu však prichádzajú horúce dni nad 30 °C a klasy ktoré boli dovtedy krásne, doslova spáli . Spáli zelené listene klasov chrániace lupienky kvetu ako prvé , ale pokiaľ horúčava pretrváva dosť dlho , poškodí aj lupienky kvetov samotné . Najviac trpia odrody tmavé ! Tam je situácia kritická . Horúčavy však okrem toho znižujú aj počet nasadených pukov v klase a ich usporiadanie .(O krivení stoniek nehovoriac! ) Je to vo veľkej miere odrodová záležitosť , ale ako ukázal tento rok , takmer 5 týždňov horúčav v mesiacoch júl a august  nie je schopná ustáť bez poškodenia žiadna – ani tá inak najlepšia odroda !

  Vynára sa otázka : Ako ďalej ? Počítať s tým , že sa to nezopakuje je len utópia alebo zbožné želanie ! Všetko ale nasvedčuje tomu , že trend pribúdajúcich nadpriemerne horúcich dní bude len posiľovať ! Polievanie v takýchto podmienkach prakticky stráca svoju účinnosť ! Tadiaľ cesta spásy nevedie . Ako som si mal možnosť skúsiť na vlastnej koži – dokázal som gladioly akurát držať pri živote . Na druhej strane sa to odzrkadlilo nebývalým nástupom hubových ochorení , ktoré spolu z bakteriózou húfne prenášali v poraste drôtovce , ktoré sa tam „zbehli“ zo širokého okolia práve kvôli častému polievaniu . Je to logické : na okolí bez polievania usychala ešte aj tráva a pôda bola ako betón . Samozrejme rozpálený betón !

 Čo sa však dá v tejto situácií ešte robiť ? !

  Po rozhovore z ďalšími pestovateľmi z južnejších oblastí Slovenska sa črtá jedno riešenie . Na detaily sa ale bude musieť ešte len prísť vlastnými skúsenosťami . Jedná sa o zatieňovanie porastu . Má to svoje háčky ! Každý vie , že porast gladiol prosperuje za normálnych okolností na priamom slnku bez tieňa . Sadenie do tieňa preto nie je riešením . Aj z vlastnej skúsenosti viem , že gladioly zasadené čo i len v čiastočnom tieni rastú a kvitnú podstatne horšie . Tienenie teda musí byť dočasné ! Aký materiál , aký rozsah tienenia bude na tento účel najlepší čaká na svoje „objavenie“ . Na potrebe tienenia sme sa zhodli . Teraz je na fantázií a šikovnosti jednotlivých pestovateľov , z akými riešeniami prídu . Tienenie  prichádza do úvahy bočné , alebo vrchné . Bude to náročné na prevedenie a je možné , že do budúcnosti to mnohých odradí , nakoľko pestovanie gladiol je dosť pracné už teraz . Ako materiál prichádzajú do úvahy tieniace siete , používané na ploty alebo trstené rohože . Prax ukáže ako sa to bude dať najjednoduchšie zhotoviť . Zrejme bude tomu potrebné prispôsobiť aj sadenie v rámci záhonu. Riešenie zároveň potrebuje biť dostatočne flexibilné , aby sa dalo jednoducho odstrániť ak horúčava pominie .

 

  Ďalším  dôležitým faktorom pre budúcnosť pestovania gladiol sa stáva selekcia . Šľachtitelia majú a budú mať v rukách túto možnosť , ako do budúcnosti pomôcť . Bude to dlhodobý proces pokým sa nájdu semenáče , ktoré budú zvládať pribúdajúce horúce dni . Bez zapojenia takejto selekcie však budú uvádzať na trh nepestovateľné odrody, prípadne budú pestovateľné len v podhorských oblastiach . Vlastne by sa to malo stať spolu z odolnosťou na virózy alfou a omegou šľachtenia . Jedno z druhým navyše podľa mojej mienky úzko súvisí , nakoľko som presvedčený že práve prudké ochladenie alebo horúčava sú spúšťačmi viróz ! Sú to pre rastliny silné stresy , ktoré oslabujú ich kondíciu.

 

  Mnohé zo súčasných odrôd sa rýchlo stanú minulosťou . Prvé poznatky o odolnosti odrôd v mojom sortimente už mám . Odzrkadlilo sa to aj v TOP 10 najlepších odrôd roku 2015. Aj v ďalších sezónach budem  podrobne túto vlastnosť  na pestovaných odrodách sledovať a to rozhodne o ich osude . Čas ukáže ako sa mne , ale ja celej pestovateľskej základni podarí s týmto novým problém v pestovaní gladiol vysporiadať !